Čierny kváder, biele srdce

Napísali o nás pridané 4. novembra, 2015

Do prostej čiernej „škatuľky" vtesnal architekt všetko, čo rodina s dvoma deťmi potrebovala - aj napriek minimálnemu pozemku si tu môžu užívať vytúžené súkromie aj dostatok svetla a priestoru. Za mnohé z toho vďačia bielemu átriu. Dátum / Issue date: 02.11.2015 Publikácia / Publication: Môj dom Strana / Page: 134 Náklad / Circulation: 25000

Časy sa menia. Bratislava postupne zhltla dediny vo svojom okolí a staré vidiecke domčeky, čo prestali vyhovovať našim nárokom, sa prestavujú alebo chátrajú na pozemkoch, ktoré už nespĺňajú dnešné predstavy o rodinnom bývaní. Našťastie, nie sme všetci rovnakí. Rodina s dvoma deťmi kúpila presne takýto „nemožný" pozemok s ruinou niekdajšieho domu, z ktorého mali ostatní obavy. Nakoniec sa ukázalo, že kúpili veľmi dobre.


Na „nemožnom" pozemku


Pozemok bol skutočne malý, len 4,7 áru, navyše úzky, so stavbami v tesnej blízkosti na oboch susedných parcelách. Kritická bola najmä situácia na západnej strane, kde stál rodinný dom až na hranici pozemkov. Našťastie bol k plánovanej novostavbe obrátený štítom a nesmerovali sem žiadne okná. Architekt Pavol Pokorný tu navrhol nízky prízemný dom, s výškou len 3,9 m tak, aby susedné pozemky ovplyvnil len minimálne.
Najmenší odstup od okolitej zástavby má na západnej strane, dodržiava však povolené 2 m od hranice pozemku a ide len o roh domu, kde nie sú žiadne okná obytných miestností. Ďalej sa odstupová vzdialenosť zväčšuje a dosahuje stavebným zákonom požadované 3 m a viac. Zákonom stanovené odstupy dodržiava novostavba aj smerom k východnému susedovi. Na hranici pozemkov tu navyše majitelia vysadili zeleň, ktorá „odklonila" okná izieb orientované na túto stranu. Architekt spolu s majiteľom najskôr konzultovali návrh domu so susedmi aj stavebným úradom a až po súhlase všetkých zainteresovaných sa pustili do definitívneho projektu a realizácie.


Nič navyše


Zadanie znelo jasne - prízemný dom s troma spálňami, pracovňou a otvoreným denným priestorom. Žiadna garáž, stačí spevnená plocha pred domom určená na parkovanie a malý sklad. „Chceli pohodlne bývať, nič viac," hovorí architekt. „Rešpektoval som to a navrhol som pre nich úplne jednoduchý dom. Vlastne takmer byt, s átriom a zeleným chodníkom okolo. Majú tu však k dispozícii 160 m2 a svetlú výšku 3 m, ten priestor urobí veľa - človek akoby sa mohol lepšie nadýchnuť. A to je skvelý pocit." Pavol Pokorný osadil na dlhý a úzky pozemok dlhý a úzky dom, ten optimálne využil možnosti parcely. A keďže ostala len minimálna, jednoduchá záhrada, rodina si vystačí s malým skladom, ktorý však nie je samostatnou stavbou, ale tvorí súčasť domu. „Páči sa mi, že pri pohľade z ulice vidno len malý čierny box, ktorý neprezrádza nič o tom, čo je za čelnou fasádou. Pôsobí ako najmenší dom v okolí a do ulice nemá orientované žiadne okná, len vstupné dvere - pri navrhovaní rodinných domov je to moja obľúbená téma - dom so stenou a jedným otvorom do ulice," priznáva autor.


Divadlo architektúry


Dispozícia sa odvíja od pozdĺžnej komunikačnej osi, v ktorej strede je centrum domu - otvorený obytný priestor orientovaný do átria. „Mám rád,divadlo architektúry´," vysvetľuje Pavol Pokorný. „Na ulici prejdete okolo pekného nízkeho plota z pohľadového betónu, zaparkujete za automatickou bránou a vidíte len príjemnú dlažbu, kvety a starý smrek, ktorý sa nám pri stavbe podarilo zachovať. Jednoduchá fasáda je ako tajomstvo, ktoré vám začnú odkrývať vstupné dvere. A nasledujú ďalšie vrstvy ako vo veľkej doboške - za každými ďalšími dverami sa postupne otvárajú nové pohľady a priestory. Ten pocit sa fotografiou len ťažko sprostredkuje, rovnako ako účelnosť priestorov a denné svetlo. To všetko vnímate, keď ste v dome a pohybujete sa v ňom."


„Finta" spočíva v átriu


Potreba presvetliť interiér a zároveň vytvoriť na stiesnenej parcele exteriérový priestor s dostatkom intimity logicky vyústila do návrhu átria, od ktorého sa odvíja celý dispozičný koncept domu. Átrium je akýmsi srdcom, okolo ktorého sú sústredené denné zóny - vďaka veľkým posuvným zaskleniam do nich prináša nielen svetlo a optickú otvorenosť, ale aj možnosť fyzického prepojenia s exteriérom. Vďaka prelínaniu priestorov v okolí átria človek nevníma dlhú komunikačnú os ako chodbu, ale ako otvárajúci sa priestor. Na interiér veľmi príjemne vplýva aj mäkké nepriame svetlo, ktoré sa odráža od jeho bielych stien. „Átrium má len 4 x 4 m a na pôdoryse domu možno vyzerá až neproporčne malé, ale v skutočnosti vytvára veľký priestorový efekt. Vďaka zaskleným stenám, ktoré človek nevníma ako hranicu, tu prostredie pôsobí prirodzene," vysvetľuje architekt.


Opodstatnená jednoduchosť


„Je to pre mňa dom trochu iný ako moje ďalšie realizácie," hovorí Pavol Pokorný. „Bolo tu totiž množstvo obmedzujúcich podmienok, ktoré ho do veľkej miery kreovali. Myslím si však, že netreba robiť násilné experimenty. V týchto podmienkach bol optimálnym riešením dom, ktorý je veľmi jednoduchý, ale funguje. Expresívnejšie tvary určite vyzerajú lepšie na obrázkoch, niektoré veci sú však obrazom nepostihnuteľné - svetlo, nálada, vône a vlastne aj všetky tri rozmery priestoru. Pre niekoho je to možno len .škatuľa´, ale mne sa tá jednoznačnosť páči. Progres pre progres pre mňa nemá zmysel. V modernej architektúre možno vysledovať akési vlny zjednodušovania a natesnávania techniky a kvalitných materiálov do minimalistických foriem. Pokiaľ ide o hmotu stavby, zdanlivo to nie je nič výnimočné, opakuje sa klasická moderná, pomaly už archetypálne .krabicová´ forma, výsledok je však postavený na premyslených detailoch."


***


Pôdorys
1 predsieň
2 kúpeľňa
3 sklad
4 kuchyňa a jedáleň
5 hosťovská izba
6 obývačka
7 átrium
8 chodba
9 detská izba
10 detská izba
11 rodičovská spálňa
12 kúpeľňa
13 technická miestnosť


Ing. arch. Pavol Pokorný
„V roku 2008 sme sa v ateliéri rozhodli, že svoje projekty chceme realizovať výlučne v nízkonergetickom a pasívnom štandarde. V portfóliu máme za 20 rokov kadečo, od interiérov po priemyselné fabriky, od výstavných expozícií po kancelárske budovy. V poslednom období sa špecializujeme na rodinné domy a drevostavby." www.pokornyarchitekti.sk


Fotografie nikdy nedokážu sprostredkovať zážitok z priestoru, dom treba vidieť naživo. V zástavbe funguje perfektne. Je prirodzene nenápadný a pritom autentický. Pavol Pokorný, architekt


dom v kocke
Nízkoenergetický átriový dom v Dúbravke Autor: Pavol Pokorný, spolupráca: Martin Bujna Realizácia: ForDom Úžitková plocha: 145 m2 Základy: železobetónová doska na penovom skle Konštrukcia obvodových stien: montovaná drevostavba zo sendvičových panelov v nízkoenergetickom štandarde izolovaných minerálnou vlnou Tepelná izoláciaobvodových stien: minerálna izolácia Isover v dvoch rovinách, v celkovej hrúbke 420 mm, U = 0,093 W/m2 . K Fasáda: obklad z cementovláknitých dosiek Equitone Strecha: plochá, nepochôdzna, konštrukcia: krabicové nosníky na celú výšku vyplnené minerálnou tepelnou izoláciou Isover Okná: drevohliníkové s trojsklom a vonkajšími žalúziami, Stolařství-Vašíček, žalúzie K-system Vykurovanie a ohrev vody: tepelné čerpadlo a vetracia jednotka Atrea Duplex RK-4 EC, 350 l zásobník, doplnkové podlahové vykurovacie rohože a fólie Riadené vetranie: vetracia jednotka s rekuperáciou, Atrea Duplex RK-4 EC Inteligentné inštalácie: Niko Merná potreba tepla na vykurovanie: 48 kWh/m2.

Saint-Gobain

Viete že...

Zaujímavé fakty a informácie zo sveta Saint-Gobain

Viete, že výrobky Weber sú použité na mnohých známych novostavbách?

Komplex polyfunkčného areálu povýšil typologickú kategóriu nákupného centra na architektúru. Získal certifikát LEED SILVER ako prvý multifunkčný celok. V roku 2013 získal hlavnú cenu Stavba roka, ako aj cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov za najlepšie projektové riešenie stavebného diela.